Fri frakt på bestillinger over 1200 NOK
Fri frakt på bestillinger over 1200 NOK 

A a k s

AAKS, et kritikerrost designmerke grunnlagt  for å kaste lys over Ghanas dyktige kvinnelige vevere, og bringe talentene deres i sentrum samtidig som de skaper et bærekraftig arbeidsmarked i sine lokalsamfunn.

Introduksjon

A A K S ble grunnlagt i 2014 av den ghanesiske designeren Akosua Afriyie-Kumi med mål om å introdusere verden for hennes favoritt veveteknikker, utført av kvinner i Ghana samt øke bevisstheten rundt etiske produksjonsprosesser og oppmuntre til bærekraftig forbruk i moteverdenen. 

Håndlaget i Ghana, skaper A A K S håndvesker og kurver, i stiler som søker å bevare herkomsten til veving som en kunstform, fremhevet med de lyse sprudlende fargene du finner over hele kontinenet.

Essensen av A A K S designfilosofi er nedfelt i disse tre hovedpilarene: design som legemliggjør en kritisk oppmerksomhet til håndverk, etiske og bærekraftige verdier i produksjonssyklusen, og et ferdigprodukt av høy kvalitet som aldri vil bli masseprodusert. 

Hver kolleksjons-silhuett er unik og forteller ulike historie gjennom detaljer, farge og form. Akosua har en hånd med i alle trinn av design- og produksjonsprosessen for å  sikre at sluttresultatet er gjennomsyret av ånden og sjelen som er verdig til A A K S- stempelet.

Håndverket

I en liten rolig landsby i Ghana, sitter en gruppe lokale håndverksvevere under et enormt baobabtre og ler hjertelig, ved nærmere ettersyn ser du hauger med fargerik raffia og innimellom støyen av skravling og latter jobber disse kvinnene hardt. Hendene deres beveger seg så behendig og dyktig, de fletter sammen tråder av raffia med så stor hurtighet at det er fascinerende for øyet. Ved nærmere ettersyn innser du at de utfører håndverket med en medfødt kunnskap som har blitt overlevert av generasjoner før dem. 

Dette håndverket er kunsten å veve. Å bruke ferdigheter og teknikker som er unike for denne delen av Ghana, er grunnlaget for merkevaren til A A K S. Det er her A A K S-vesker lages. Veskene er vevd utelukkende med raffia, foret med et lin- eller bomullsstoff og avsluttet med skinn. Det tar omtrent ti dager å fullføre en veske. Dette vitner om A A K S  urokkelige dedikasjon til hver håndlagde veske, gjort av høy kvalitet ved bruk av tradisjonelle metoder, men med en moderne stil og estetikk. 

Laget for hånd har hver veske fingeravtrykkene til personen som laget den, og de det legges til et signaturmerke for å bevise ektheten. De streber etter skjønnhet og individualitet i hvert produkt og naturlige variasjoner i tekstur og farge er en del av designene til A A K S. 

Mens de hele tiden eksperimenterer med nye materialer, er alle håndveskene laget med økologisk høstet raffia fra familiebønder i Ghana. Så mye som mulig av hver raffia blir utnyttet og rester blir brukt til mindre vesker, pomponger og annet tilbehør. Bruken av naturlige fibre og vekt på håndverk betyr at hver veske er unik..

Gründeren

Akosua ble uteksaminert fra Kingston University London med en bachelor (Hons) i mote og hun har samlet en imponerende CV fra erfaring med moteindustrien mens hun bodde i London. Fra designer til medeier av et motemerke og nå kreativ direktør for sitt eget merke A A K S, har resultert i en bred bransjekunnskap fra flere perspektiver. 

Født i Ghana og fortsatt hennes primære hjem, reiser Akosua for det meste gjennom Afrika og Europa med noen måneders mellomrom for å jobbe med lokale håndverkere, oppleve ulike kulturer og oppdage nye inspirasjoner for merkevaren hennes. 

Siden lanseringen i 2014, har A A K S blitt valgt som nytt up and coming merke fra Afrika av Vogue Italia, omtalt av Vogue, Elle Decoration, CNN, Forbes Woman Africa, Guardian UK, The Times UK og nylig Economist som et av de afrikanske merkene som forfekter for bærekraft i moteindustrien. 

Akosua fører nå sine vevde veskekolleksjoner i over 60 butikker over hele verden, inkludert Anthropologie, Bloomingdales, J.Crew, John Lewis, Nordstrom og United Arrows.

Omtalt i blant annet

Abonner på vårt nyhetsbrev

Og få 10% på ditt første kjøp

Ved å abonnere på vårt nyhetsbrev godtar du våre retningslinjer for PERSONVERN og ønsker å motta personaliserte meldinger fra Kumba per e-post.

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler/cookies for å gi deg den beste opplevelsen. Les mer